Wat is het effect van Zen en Meditatie?

Meditatie is wezen eenvoudig te leren. Je traint je zelf in:

1. Het geven van onbevooroordeelde aandacht wat je denkt, voelt of overkomt. 

2. In het 'hier en nu', present zijn. 

3. Gezonde adem halen onder alle omstandigheden

4. Opbouwen van innerlijke kalmte om daardoor in complexe of stressvolle situaties ontspannen te werk kunnen gaan.

Neuro-psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig mediteren zorgt voor meer grijze hersenstof in de insula – het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor zintuiglijk waarnemen, emotieregulatie, besluitvorming, geheugen, leren, empathie en stress – en in de prefrontale cortex, die te maken heeft met het werkgeheugen en de besluitvorming

Zen staat het invullen van heel persoonlijke, natuurlijke en eenvoudigere levenswijze voor. Een die je uitnodigt om meer kwaliteit in je leven te brengen; om je zelf in situaties te brengen waar je het meest tot je recht komt. Dit doe je door het versterken van drie basis kwaliteiten: psychische openheid, het geven van aandacht, het oproepen van verbondenheid. 

Het effect van meditatie en het cultiveren van een persoonlijke levensstijl is dat je je in moeilijke omstandigheden beter kan ontspannen, alles met meer aandacht uitvoert en kwaliteit in je leven brengt. Het verbetert je gezondheid en je gaat beter met emoties om. Je gaat bewuster leven en voor je zelf gezondere keuzes maken.  

Het vergroot de kans dat je zowel privé als in je werk beter in staat in staat bent om met problemen, onzekerheid en complexiteit om te gaan en het -werkende- leven zo in te vullen dat het betekenisvoller wordt.

Het gevolg daarvan is dat je positiever in het leven gaat staan. Het is niet zo zeer een kwestie van jezelf veranderen maar dat in staat bent om anders naar de realiteit te kijken; om anders met de werkelijkheid om te gaan; ook als die moeizaam, stressvol of pijnlijk is.

Zenmeditatie stimuleert:

  • Je persoonlijke ontwikkeling; je leert jezelf beter kennen & waarderen.
  • Innerlijke rust, kalmte en kwaliteit in al je handelingen c.q. werkzaamheden brengen.
  • Je vermogen tot het geven aandacht en jezelf te concentreren.
  • Je energieniveau, je vermogen om met stress om te gaan en in hier en nu (mindfull) te blijven.
  • Ontdekken wat voor jou persoonlijk waardevol is en hoe deze waarden in privé, werk en loopbaan realiseert.
  • Het vergroot je vermogen om juiste keuzes te maken.
Inhoud Cursus Zen Meditatie
PDF – 1,8 MB 528 downloads